Handleiding onderhoud en gebruik van de grasdoos

Moet ik het gras water geven?

Jazeker want ons gras is op zand basis. Het is echt noodzakelijk om te controleren of de grasmat water nodig heeft. Je kunt het beste water geven met een plantenspuit zodat het water goed verdeeld wordt. Mocht de grasmat toch extra water nodig hebben, haal deze dan uit de doos en plaats de grasmat nadat deze extra water gehad heeft en weer droger geworden is terug in de doos. Zorg ervoor dat de bodem van de doos niet nat wordt om schimmelvorming te voorkomen. Zeker voor kwetsbare vloeren is het aan te raden een bescherming onder de doos neer te leggen.

Gras is een natuur product en zal naar gelang het seizoen meer water nodig hebben.

Blijft het gras groeien?

De grasmat, groeit gemiddeld een halve cm per dag. Door het gras water te geven stimuleer je de groei en blijft de grasmat langer vers. Je kunt het gras bijknippen wanneer je vindt dat het te lang wordt.

Waar moet ik de grasdoos neerzetten?

Zet de grasdoos op een vlakke ondergrond waar veel licht is, maar niet in de felle zon. Het gras leeft van water en zonlicht. Wanneer het gras lang in het felle zonlicht staat zal het sneller uitdrogen en kan het gras zelfs verbranden (geel worden). Zorg er ook voor dat de grasdoos droog staat. De doos is zowel aan de binnen,- als de buitenzijde spatwaterdicht en kan een stootje hebben. Hij kan dus prima op het balkon staan, mits onder een afdak.

Hoe lang blijft de grasdoos goed?

Dit hangt af van de frequentie en intensiteit van het gebruik. Voor het gebruik tijdens de zindelijkheidstraining adviseren wij om de grasdoos wekelijks te vervangen omdat er regelmatig een plasje op wordt gedaan. Wordt de grasdoos af en toe gebruikt, bijvoorbeeld 1 keer per dag kan deze zeker twee weken mee, mits goed onderhouden.

Absorbeert het gras de geurtjes?

Ja een eigenschap van gras is dat het geurtjes absorbeert. Je huisdier kan hierop plassen echter vaste uitwerpselen moeten per direct van het gras verwijderd worden.

Voor konijn, cavia’s en poezen?

Gras is een ware lekkernij voor konijnen, cavia’s en poezen en bevat vele belangrijke voedingsstoffen die zij nodig hebben, maar zelf niet aanmaken. Voor katten is het gras een bron van foliumzuur en haarbalstimulans. Voor konijnen en cavia’s is het gras een bron van vitamine C.

Lage en normale instap

De grasdoos heeft 2 verschillende hoogtes qua instap. Kijk welke instap het makkelijkst is voor je huisdier en plaats die zijde aan de voorkant.

Kan mijn konijn of cavia onbeperkt van het gras eten?

Gras is heel gezond voor je konijn of cavia. Let er wel op dat hij zich niet overeet. Zet de grasdoos dagelijks voor een bepaalde tijd bij hem neer, zodat hij lekker kan knagen en zet de grasdoos daarna op een droge plek neer waar hij er niet bij kan.

Mijn pup doet zijn behoefte (ook) op een andere plaats dan de grasdoos, en nu?

De grasdoos is zeer geschikt als hulpmiddel tijdens de zindelijkheidstraining. Je pup moet alles nog leren en jij helpt hem hierbij. Let goed op de signalen die je pup afgeeft. Wanneer hij rond gaat scharrelen en snuffelen, pak de pup op en zet hem op de grasdoos. Doe dit herhaaldelijk iedere dag en beloon hem wanneer hij zijn behoefte op de grasdoos heeft gedaan. Blijf er altijd bij en leer hem wat wel en niet mag. De grasdoos biedt ondersteuning bij de training, maar is geen garantie op een (snelle) zindelijkheid.

Mijn hond is al volwassen en zindelijk, kan ik hem leren de grasdoos te gebruiken?

Je hebt je hond aangeleerd dat hij binnen zijn behoeftes niet mag doen. Nu heb je een hondentoilet voor hem in huis gehaald en zal hij dit moeten leren gebruiken. Moedig hem veel aan en beloon hem wanneer hij gebruik maakt van de grasdoos. Kies een gewenste vaste plaats in huis voor de grasdoos, zodat hij weet waar hij zijn behoeftes mag doen.